El Museu Diocesà de Tarragona, membre de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre

Aquesta nova xarxa territorial de Museus, constituïda el dia 29 de setembre al Museu Pau Casals del Vendrell, té com a objectiu garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen. Aquesta nova xarxa territorial se suma a les ja constituïdes a les comarques de Girona i les Terres de Lleida i Aran.

En l’acte, presidit pel conseller de Cultura, Sr. Lluís Puig, es va signar un conveni per a establir una estructura de coordinació territorial entre el Departament de Cultura i els museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, entre els quals hi ha el Museu Diocesà de Tarragona sota la direcció de la Dra. Sofia Mata. També es va procedir a la constitució del òrgans de govern de la xarxa, comissió institucional i d’una comissió tècnica, que elaborarà un programa d’actuacions conjuntes. Per a l’any 2018, la xarxa ha previst un pressupost de 135.000 euros per a la seva funció cooperativa i de 85.000 euros per a la funció de foment.

Actualment els Museus que formen part d’aquesta Xarxa Territorial són tretze: Museu d’Alcover, Museu de les Terres de l’Ebre, Museu d’Història de Cambrils, Fundació Apel·les Fenosa, Museu Deu, Museu Pau Casals, Museu de la Vida Rural, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Salvador Vilaseca, Museu Diocesà de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu de Tortosa i Museu de Valls.

La voluntat dels membres de la xarxa és dur a terme totes les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com a institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual. Entre les seves funcions hi ha la de detectar les necessitats dels museus i el suport econòmic  a actuacions de valor afegit dels museus de la Xarxa, mitjançant la concessió de subvencions en procediments de concurrència pública.

Conveni Xarxa Museus